Info

Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor. 

Vid all gemenskap måste det finnas trivselregler för att allt skall fungera. Vår målsättning är att alla skall ha det så trevligt som möjligt. Om alla försöker följa trivselreglerna bidrar vi till en fin grannsämja, för då slipper vi onödiga kostnader. Som medlem har du möjlighet att påverka din trivsel i föreningen.

Din lägenhet

För ombyggnationer rörande bärande väggar, vatten- och/eller avloppsledningar och flytt av kök, måste du få godkännande av styrelsen. Ombyggnaden måste också ske efter fackmannamässiga ritningar, som ska lämnas till styrelsen. Ingrepp i bärande väggar kräver dessutom att kommunen beviljar bygglov (i vissa fall krävs endast bygganmälan).


Om vatten- eller värmesystem påverkas måste styrelsen meddelas innan avstängning sker. Är avstängningen längre än 20 minuter måste dessutom lappar sättas upp för att meddela övriga boende som berörs av avstängningen. Inga avstängningar av vatten, värmesystem eller fastighetens el (ej i den egna lägenheten) får ske mellan 16:00 och 08:00 på vardagar. På helgerna får inget stängas av utan styrelsens godkännande.

Till varje lägenhet finns det ett vinds- och ett källarförråd. Någon logik mellan lägenhetsnummer och förrådsnummer existerar tyvärr inte. Nyttjas ett förråd så skall de vara märkta med den boendes namn. Omärkta förråd kommer att klippas upp och tömmas allt efterhand de uppmärksammas. Olåsta tomma förråd kommer styrelsen att sätta lås på för att de inte skall användas som soprum.

Förråd

Andrahandsuthyrning

All andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. Följande principer gäller:

  • Medlem ska ha ägt och bebott lägenheten i minst tolv månader innan den kan hyras ut i andrahand.
  • Tillstånd ges att få hyra ut lägenheten i ett års tid.
  • Om medlem bedriver studier på annan ort så kan tillstånd medges för hela studietiden, men även begränsas i tid. Intyg om att studier bedrivs kan krävas in under tiden som uthyrningen pågår. Även tidsbegränsat arbete på annan ort kan medge andrahandsuthyrning längre än ett år.
  • Endast den som är medlem i Brf Skvadronen 20 kan få tillstånd att hyra ut i andrahand. Det innebär att den som hyr en lägenhet i andrahand i Brf Skvadronen 20 inte kan hyra ut lägenheten helt eller delvis vidare till andra.
  • Du som medlem är själv personligen ansvarig för att de trivselregler som gäller inom Brf Skvadronen 20 följs av den hyresgäst som du har. Eventuella klagomål som uppkommer på andrahandshyresgästen, behandlas av styrelsen och tas upp med dig som ägare av lägenheten, som skyndsamt ska se till att den hyresgäst du har är införstådd med trivselreglerna och följer dessa.
  • Förening har rätt att ta ut en avgift av bostadsrättsinnehavaren.

Sälja din lägenhet

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även exemplar av överlåtelseavtalet skickas in till föreningens förvaltare Bredablick, som förbereder beslutet åt styrelsen. Oftast ordnar mäklaren med dessa rutiner.

När du kontaktar mäklare, var noga med att berätta om föreningen och att vi hjälps åt med vissa uppgifter. Det är viktigt att köparen får veta läget och är insatt i rutinerna i just vår förening.

Trivel- och ordningsregler

Sopor och källsortering

Vi källsorterar:

  • Batterier.
  • Glas.
  • Kartong.
  • Metall.
  • Papper.
  • Plast.

Tänk på att det är vi själva som ska hålla rent och snyggt vid soptunnorna. Platta till kartonger och undvik att överfylla tunnorna, eftersom detta drar till sig ohyra. Om vi inte sorterar kommer vi drabbas av ökade kostnader för sophämtning.


Enligt lag ska el- och elektronikavfall, gipsskivor samt färgburkar och andra kemiska produkter samlas in särskilt och får därför inte lämnas i soprummet. Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation.

Lämna inga grovsopor vid soptunnorna; grovsopor är vars och ens eget ansvar att frakta till en återvinningcentral. Har du problem med transport, hör med grannarna om samkörning.


Tvättstugan

Tvättstugan har fyra pass om dagen, från 07:00-22:00. Tvättmaskiner och torkrum får endast vara igång under ordinarie tvättider. All aktivitet som föregår utanför dessa tider är strikt förbjuden.


I tvättstugan behåller du din tvättid även om du kommer efter att tvättiden börjat, så länge som det inte påverkar nästa person som står på tur att tvätta. Därför är det viktigt att du plockar bort din markör om du inte avser att använda tvättiden. Är du osäker på om tiden innan dig används och du vill starta tidigare - kolla helt enkelt med personen före dig.


Tänk på att sopa och svabba golvet i både tvättstuga och torkrum efter avslutat tvättpass, ta bort tvättludd ur torktumlare och avfuktare, rengör tvättmedelsfacken. Lägg ludd och det du sopar upp från golvet i den lilla sophinken. Är den full så är det dags att tömma den. Dina tomma tvätt- och mjukmedelsförpackningar får inte slängas här utan ska slängas i avsett kärl i miljöhuset. Lämna tvättstugan du själv önskar finna den! :)

Skulle någon av maskinerna gå sönder - häng på "maskin sönder"-skylten och kontakta styrelsen omgående.


Grilla och använda trädgårdsmöbler

Grillning med engångsgrillar på gräsmattan är inte tillåtet. Undvik också att grilla direkt intill husen, då röken och stekoset kan gå in i lägenheterna. Glöm inte att plocka upp efter dig då du använder grill och trädgårdsmöbler. Ställ tillbaka stolar och bord, släng skräp och avfall.


Cyklar

Cyklar ska ställas i cykelställen. De får inte ställas så att de står i vägen för soptömning eller på gräsmattorna eller på gången mellan husen. Om du inte använder din cykel på ett tag kan den med fördel ställas ner i det gamla skyddsrummet.


Balkonger

Balkonger får inte användas för:

  • Permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering
  • Skakning av mattor.
  • Grillning.
  • Rökning så att det besvärar grannar.

Placera blomlådor innanför balkongräcket och vattna inte på ett sådant sätt så att det stör dina grannar. Det kan vara bra att titta ner på balkongen under, så slipper vi ofrivilliga kallduschar. Tänk även på att det kan bildas farliga isfläckar på trottoaren om det spills vid blomvattning.


Rökning

Rökning och röklukt är ett återkommande ämne i klagomål, så ni som röker eller har vänner som röker, ombeds visa hänsyn till övriga boende. I trapphus, portvalv, tvättstuga och förrådsutrymmen är det naturligtvis helt förbjudet att röka. Föreningen har inga askkoppar och privata sådana bör hållas inom den egna lägenheten eller på balkongen. Tänk även på att reglerna gäller även för besökande.


Ljud och oljud

Vårt hus är lyhört. Mellan klockan 22:00-07:00 (måndag - torsdag + söndag) samt 24:00-09:00 (fredag-lördag) vill vi att oljud undviks. Oljud såsom spikning och borrning eller andra renoveringsarbeten, bör ej förekomma efter klockan 20:00.


Fest

Ska du ha fest hoppas vi att ni får trevligt, men du bör tänka på att just fest och hög musik är de absolut vanligaste orsaken till klagomål. Det finns enkla saker att göra för att minska störningen. Ställ aldrig högtalare direkt mot golvet eller väggen. Lägg gärna ett isolerande mellanlägg mellan högtalare och golv/vägg och skruva ner basen. Håll gärna fönster stängda, för att minska risken att störa övriga i huset eller grannhusen. Sätt också gärna upp en liten lapp eller berätta att du ska ha fest. Efter kl. 21:00 på vardagar och efter kl. 24:00 på fredag och lördag natt är det dock inte tillåtet att spela hög musik eller föra oväsen. Tänk även på att hålla ner samtalstonen och se till så att festdeltagarna inte skräpar ner på gård eller i trapphus.

Om dina grannar festar och stör under de tider då särskild hänsyn bör visas, knacka på och säg till. Om det är återkommande störningar, eller om åtgärder inte vidtagits när du påpekat störningen, lämna ett skriftligt klagomål till styrelsen med lägenhetsnummer, namn och adress både till dig själv och till den som stört dig. Ange även tidpunkt och datum då du blev störd.

Viktigt att tänka på är att detta dokument, stadgar och lagar är till för oss som äger vårt boende gemensamt. Följer vi dessa och hjälps åt med att dela ansvaret så blir det trevligare för alla och dessutom så tjänar vi alla på det. Om inte, så kommer det leda till ökade kostnader, vilket i sin tur kommer att leda till avgiftshöjningar, mindre värde på lägenheterna och framför allt en mindre trevlig stämning i föreningen och miljö att bo i.

Fastighetsskötsel

Samtliga bostadsrättsinnehavare har ett gemensamt intresse och ansvar för att gården och husen är i gott skick. Vi har som sagt ingen vaktmästare och det ligger inte på styrelsens ansvar att sköta all skötsel av fastighet och gård. Redskap för skötsel finns i förrådet mellan innerport och tvättstuga. Saknas något så kontakta styrelsen.


Trappstädning

Vi har en städfirma,SolMan Förenade Service, som utför trappstädningen åt oss. De tar dock inte hand om byggdamm och annat som kommer ut i trapphuset i samband med renoveringar. I dessa fall måste den som orsakat nedsmutsningen själv städa upp efter sig.


Snöskottning

Att skotta, sopa undan snö och salta på innergården är allas gemensamma ansvar. Framför allt är det viktigt att få bort snön fram till sopkärlen, annars blir dessa ej tömda. När det gäller snöröjning av trottoaren utanför huset, så får vi hjälpas åt att skotta och salta. Skulle någon skadas pga. halka är alla medlemmar solidariskt ansvariga.


Gräsmattor

Alla trivs med gröna och välskötta gräsmattor, så vi får hjälpas åt att klippa och räfsa. Gräsklippare finns i förrådet mellan innerporten och tvättstugan. Den är väldigt lättkörd, men om du tycker det är jobbigt kan du klippa ena sidan, eller bara en bit.


Trädgårdsdagar

Några gånger om året ordnas trädgårdsdagar där alla i föreningen är med och ställer i ordning trädgård och hus. I samband med det köper vi lite fika och mat, som vi njuter av efter väl utfört arbete. De som inte kan delta på själva trädgårdsdagen, kommer att få extra uppgifter tilldelade att utföra då det passar dem bättre.

Säkerhet

Föreningen är ansvarig för att gård och hus är i säkert skick och att personer som vistas här inte skadas på grund av att grundläggande säkerhetsåtgärder inte har gjorts. Det handlar till exempel om att sanda och salta gångar och trappor vid halka och att se till att inget kan trilla ner från tak och balkonger. Det är varje medlems ansvar att bidra till att säkerheten upprätthålls.


Försäkring

Du som bostadsrättsägare ska ha en tilläggsförsäkring för bostadsrätt i din hemförsäkring. Om du saknar bostadsrättsförsäkring (med bostadsrättsförsäkring menar vi antingen en hemförsäkring där bostadsrätt ingår, eller en hemförsäkring med ett tillägg för bostadsrätt) kan du bli tvungen att själv betala reparation av skadade delar i din lägenhet som du har underhållsansvar för, och för fast inredning som du eller tidigare ägare bekostat.


Brand

Se till att ha minst en brandvarnare monterad i lägenheten och kontrollera funktionen med jämnamellanrum. Placera inga föremål i entrén, trapphus, källar- och förrådsgångar som kan förvärra brand eller hindra utrymning.


Vattenskada

En vattenskada kan uppstå i princip i alla rum. Rör kan brista, radiatorer kan läcka, anslutningar till tvätt- och diskmaskiner kan gå sönder. Golvbrunnar i badrum kan läcka och spärrskikt i badrum kan vara felaktiga. Om du råkar ut för en akut och synlig läcka, stäng av vattnet i källaren, så att flödet stoppas, hittar du inte bland rören själv, så kontakta någon i styrelsen så hjälper de till. Vid en sådan händelse och vid annan vattenskada, ta också omedelbart kontakt med både styrelsen och ditt försäkringsbolag. I grova drag så säger stadgarna och lagar att föreningen står för skador som orsakats av skador på tappvattenstammar. Bostadsrättsinnehavaren står för kostnader som beror på stickledningar, golvbrunnar och oaktsamhet. De boende har även en anmälningsplikt att meddela styrelsen om mindre skador innan de orsakar större skada (t.ex. läckande element eller trasiga ytterrutor). Är det skador på värmesystemet står föreningen för återställande av elementfunktion och skador på fastighet och i trossbotten. Eventuella skador på ytskikt i lägenheterna är den enskilde bostadsrättsinnehavarens ansvar.


Råkar du ut för vattenskada på grund av grannen, gör samma sak och ta dessutom kontakt med din granne. En missfärgning i taket eller på väggen kan tyda på att det finns en vattenläcka hos din granne. Upplys då din granne så att åtgärd kan ske snarast.


Fönster

Fönstren målades om utvändigt 2008, men ansvaret för insidan och mellan ytter- och innerfönster ligger på bostadsrättsinnehavaren. Otäta fönster är dessutom en stor energibov och föreningen uppmanar därför alla boende att se över sina fönster. Speciellt om ni tycker att det drar från fönstren och/eller är kallt i lägenheten. Fönster och balkongdörrar får inte stå öppna på ett sådant sätt att de tar skada av regn. Trasiga rutor bör åtgärdas omgående för att inte skada fönsterkarmar och spara energi.


Ventilation

Husets ventilation är självdrag, det är en känslig form av ventilation som förutsätter att alla till- och frånluftsventiler är öppna och fria. Inga badrums- eller spisfläktar får kopplas till husets ventilation och inga ventilationsluckor får täckas för. 


Porten

Ytterporten skall hållas stängd och låst. Koden bör inte delas ut ovarsamt. Ytterporten öppnas automatiskt när man knappar in rätt kod, eller när man närmar sig porten inifrån. Behöver du ställa upp porten, t.ex. vid flyttning, ska du använda den vita knappen uppe till vänster om porten, sett från insidan. Porten får inte ställas upp med kil eller annat som håller upp den eftersom automatiken kan ta skada.